poniedziałek, 27 lutego 2017

(21) ''Odkryłam, że ludzie mają wiele warstw tajemnic. Wydaje ci się, że kogoś znasz, że go rozumiesz, ale jego pobudki zawsze są przed tobą ukryte, schowane w jego sercu. Nigdy ich nie poznasz, ale czasem postanawiasz zaufać.'' Recenzja pierwszej części trylogii ''Niezgodna'' autorstwa Veronicy Roth.


Altruzim (bezinteresowność), Nieustraszoność (odwaga), Erudycja (inteligencja), Prawość (uczciwość), Serdeczność (życzliwość) to pięć frakcji, na które podzielone jest społeczeństwo zbudowane na ruinach Chicago. Każdy szesnastolatek musi przejść test predyspozycji, który wskaże mu w jakim kierunku powinien dalej podążać, to znaczy jaka frakcja jest dla niego najodpowiedniejsza, a potem w krwawej ceremonii samodzielnie dokonuje ostatecznego wyboru. Ten, kto nie pasuje do żadnej frakcji zostaje uznany za bezfrakcyjnego i wykluczony. Żyje w nędzy i biedzie. Ten, kto łączy cechy charakteru kilku frakcji jest niezgodny - i musi być wyeliminowany, bo zagraża społeczeństwu. Szesnastoletnia Tris dokonuje wyboru, który zaskakuje nie tylko jej rodzinę, ale także ją samą. Porzuca Altruizm i swoją rodzinę, by stać się twardą, niebezpieczną Nieustraszoną. Będzie musiała przejść brutalne szkolenie, zmierzyć się z najgłębszymi lękami, nauczyć się ufać innym nowicjuszom i przekonać się, czy miłość do własnego instruktora ma rację bytu. Tymczasem szykuje się walka o władzę pomiędzy frakcjami, bo nigdy to co dobre nie trwa długo...

poniedziałek, 20 lutego 2017

(20) ''Popatrzył na morze i zdał sobie sprawę, jak nieskończenie jest samotny. Ale w ponurych ciemnościach głębi wciąż widział migotliwe widma załamującego się światła.'' Ernest Hemingway. Recenzja książki ''Ta chwila'' Guillaume Musso.







Arthur Costello staje się spadkobiercą latarni Czterech wiatrów, nad którą ciąża okrutna klątwa, która dopada każdego, kto podejmie próbę rozwikłania jej zagadki. Młody lekarz postanawia nie poddać się bez walki nawet w obliczu tragicznego fatum, które ciąży nad jego losem. Pewnego dnia staje się świadkiem tragicznej sceny, podczas której ratuje życie młodej dziewczynie. Lisa Ames pragnie zostać aktorką, jednak smutna rzeczywistość zmusza ją do pracy w barze na Manhattanie. Arthur, mężczyzna, który uratował jej życie nieoczekiwanie staje się częścią jej świata i sprawia, że budzą się w niej uczucia, którymi do tej pory nie obdarzyła żadnego innego mężczyzny. Wspólna przyszłość wydaje się jednak niemożliwa, i z góry spisana na straty. Mężczyzna nie jest w stanie wieść normalnego życia...przynajmniej dopóki zła passa go nie opuści. A nic się na to nie zapowiada.

poniedziałek, 13 lutego 2017

(19) ''Twoje życie i jego życie to dwie różne bajki, to dwie różne galaktyki. (...) od tej chwili musisz uważać na swoje serce bo inaczej w końcu rozpadnie się na milion drobnych kawałków.'' ''Najdłuższa podróż'' Nicholas Sparks.


Sophia za namową swoich koleżanek z akademika zgadza się pojechać wraz z nimi na rodeo, a dokładniej na pokaz ujeżdżania byków. Dziewczyna nie wie, że jest to początek nowego okresu jej życia. Tak to zwykle bywa - zmiany nadchodzą wtedy, kiedy najmniej się ich spodziewamy. Zwykle są gwałtowne i burzliwe, przewracają świat do góry nogami. Tak było w przypadku Sophii, która uległa namowom przyjaciółki i pozwoliła się ten jeden jedyny raz wyciągnąć z przytulnego pokoju. Niczego nieświadoma i nieco zrezygnowana podczas zawodów przyglądała się odważnym zawodnikom, którzy na arenie przybierali maski nieustraszonych i gotowych do boju, a w rzeczywistości zapewne byli takimi samymi ludźmi jak wszyscy - z lękami, obawami, wadami i niedociągnięciami. Nie miała pojęcia, że jeden z nich, ten który wydawał się najbardziej doświadczonym i nieugiętym okaże się jej wybawcą kilka godzin później. Czasem los jest na tyle łaskawy, że w trudnych momentach zsyła nam na pomoc odpowiednich ludzi, którzy niekiedy zostają już na zawsze...

piątek, 30 grudnia 2016

(18) ''Jak mewy nad wód przestworem Nigdy spoczynku nie zaznam, Bo nie ma na tej ziemi Miejsca dla mnie na gniazdo.'' - Elżbieta ''Sisi'', cesarzowa Austrii. Recenzja książki ''Sisi - cesarzowa mimo woli'' autorstwa Allison Pataki.


Fascynująca i porywająca opowieść o losach Elżbiety Bawarskiej ''Sisi'', cesarzowej Austrii i królowej Węgier od 1854. Na kartach historii zapisała się ona jako piękna, tajemnicza i tragiczna postać. Była ucieleśnieniem blasku i cienia austriackiego dworu cesarskiego z końca XIX wieku. Jedna z najbardziej wpływowych i charyzmatycznych kobiet wszech czasów, inteligentna i wrażliwa, o naturalnym, spontanicznym usposobieniu. Podbiła serca swych poddanych i znacząco wpłynęła na bieg historii. Jej popularność wśród ludu nie słabła, zwłaszcza że nigdy nie pozostawała obojętna na sprawy prostych ludzi. O jej szczególnej wrażliwości świadczył fakt, że w centrum zainteresowania Elżbiety znajdowały się szpitale psychiatryczne. Jako cesarzowa zawsze tęskniła za utraconą swobodą z dzieciństwa i tak naprawdę całe swoje późniejsze życie dążyła do tego aby chociaż w minimalny sposób przywrócić sobie wolność i bezceremonialność.

czwartek, 22 grudnia 2016

(17) ''Z natury jesteśmy dobrzy. Mimo utraty pamięci w środku pozostaliśmy tacy sami. W głębi serca chcemy robić coś dobrego i być dobrymi ludźmi. W głębi serca wciąż się kochamy. I to bardzo. To, co nam się przytrafiło, nie zdołało tego zmienić.'' Recenzja książki ''Never, never'' Colleen Hoover, Tarryn Fisher.













Wydawać by się mogło, że Charlie i Silas stali się ofiarami jakiegoś bezlitosnego żartu. Nie wiedzą kim są, skąd pochodzą, ani tego co wcześniej wydarzyło się w ich życiu. Nie mają także pojęcia kim są dla siebie wzajemnie, ani co ich łączy. Jaki ktoś miał cel w tym, aby odbierać im bezkarnie wszystkie wspomnienia? Pomimo obezwładniającego zdezorientowania i zagubienia decydują się jednak na ryzykowną podróż do przeszłości, aby tam szukać odpowiedzi na dręczące ich pytania. Nie będzie to jednak takie łatwe, gdyż szybko okaże się, że utrata pamięci to dopiero początek dramatów, które na nich spadną. Pomięte kartki, liściki, stare dzienniki, pamiętniki, notatki, nagrania telefoniczne, rejestry rozmów i smsy muszą wystarczyć aby chociaż minimalnie zapoznać się z poprzednim wcieleniem. Czy uda im się rozwiązać tajemniczą zagadkę i wyjaśnić przyczyny przerażającego stanu, który stał sie ich udziałem?

niedziela, 11 grudnia 2016

(16) ''Tom podszedł do łódki i spróbował zbudzić nieznajomego, raz za razem zerkając na dziób, skąd dobiegało kwilenie. Kiedy się wyprostował, trzymał w ramionach zawiniątko: maleńkie płaczące niemowlę, zawinięte w miękki damski sweter w kolorze lawendy. - Jasna cholera! - zaklął. - Jasna cholera, Izzy. To...'' Recenzja książki ''Światło między oceanami'' autorstwa M.L.Stedman.


Tom Sherbourne, inżynier z Sydney, jako jeden z niewielu ocalałych żołnierzy, razem z sercem przepełnionym cierpieniem, niesprawiedliwością i poczuciem żalu powraca po wojnie do kraju. Nie potrafi pogodzić się z przeszłością oraz wymazać z pamięci wszystkich koszmarnych obrazów wojennych, których doświadczył. Wkrótce dowiaduje się o wolnej posadzie latarnika na wyspie Janus Rock. Razem ze swoją świeżo poślubioną żoną Isabel przenoszą się na bezludną wyspę, gdzie pragną ułożyć wspólne życie. Dziewczyna, zakochana i zapatrzona w swojego męża z wielką nadzieją patrzy w przyszłość, a pustelnicze życie na łonie natury, z dala od miasta i zgiełku nie stanowi dla niej problemu. Sielanka trwa jednak do czasu, kiedy okazuje się, że Isabel jest niepłodna i nigdy nie będzie mogła mieć dzieci. Dla kobiety, która pragnie spełniać się jako matka jest to wielki dramat. Pogrąża się w bezgranicznym smutku, z którego nie potrafi wyciągnąć jej nawet Tom. Los nie jest jednak obojętny na ich cierpienie. Któregoś dnia fale wyrzucają na brzeg wyspy Janus Rock tajemniczą łódkę, z którego wydobywa się nieukojony, przerażony płacz noworodka, pozbawionego opieki.

piątek, 2 grudnia 2016

(15) ''Wiesz, Christie, nie ma dla mnie nic ważniejszego niż śpiewanie i miłość Theo. W życiu nie potrzeba wielu mężczyzn. Wystarczy jeden.'' - Edith Piaf. Recenzja książki Christie Laume pod tytułem ''Ostatnia miłość Edith Piaf''. Opowieść o wspaniałej, spełnionej miłości, w której nie ma miejsca na wiek.


O ślubie czterdziestosiedmioletniej Edith Piaf z dwadzieścia jeden lat młodszym od niej pięknym Grekiem Theo było bardzo głośno. Podobnie jak o ich miłości. Niektórzy nie wierzyli w szczerość uczuć tego młodego fryzjera, który dzięki słynnej Piaf znalazł się nagle wśród wybitnych muzyków Paryża, a potem także u boku pieśniarki stanął na scenie, występując pod nadanym mu przez nią pseudonimem Sarapo. Jednakże większość wielbicieli ciężkiego doświadczonego przez los Wróbelka - jak z czułością nazywano Edith - cieszyła się jej szczęściem. Historię małżeństwa Piaf i Sarapo, od dnia poznania aż po ostatnie wspólne dni, opowiada Christie, siostra Theo. Jak pisze, u boku jej brata i w ich kochającej się greckiej rodzinie pieśniarka znalazła wszystko, za czym tęskniła.

wtorek, 15 listopada 2016

(14) '' Niestety, rzeczywistość była brutalna. Musiałam się z nim rozstać. Wtedy pocieszałam się, że jeszcze nic straconego. Wojna szybko się skończy, on wyjdzie z obozu jenieckiego, wróci, a ja będę na niego czekać. (...) Okazało się, że los chciał inaczej. Widzieliśmy się wtedy po raz ostatni w życiu. Na tym obdrapanym skierniewickim dworcu.'' Recenzja książki ''Dziewczyny z powstania'', czyli o powstaniu opowiedzianym z perspektywy młodych kobiet.

''Dziewczyny z powstania'' to zbiór jedenastu historii składających się ze wspomnień kobiet, dzisiaj już staruszek, które sięgają pamięcią wstecz, do czasów swojej młodości, przerwanej oraz gwałtownie i nieodwracalnie zniszczonej przez wybuch wojny, następnie powstania sierpniowego, w którym - z poczucia obowiązku i miłości dla Polski - postanowiły walczyć na równo z mężczyznami o wolność, swobodę i niezależność. Kiedy powstanie wybuchło 1 sierpnia 1944 roku w Warszawie znajdowało się pół miliona kobiet, o których, można by rzec zapomniano wspomnieć w historii, która skupia się głównie na mężczyznach - powstańcach, ich triumfach, niepowodzeniach, zwycięstwach i klęskach. W świetle historii bohaterskich i dzielnych mężczyzn brak miejsca jest dla kobiet, które w czasie powstania również walczyły - każda na swój sposób, ale nie mniej wytrwale i zacięcie niż mężczyźni, obsypywani dzisiaj honorami i zaszczytami. Kobiety w czasie walk zajmowały pozycje godne mężczyzn, biły się na barykadach, strzelały z karabinów,  ryzykowały swoim życiem, ratując rannych powstańców, przenosząc tajne informacje i rozkazy. Pomimo strachu i lęku, żadna z nich nie okazała się tchórzem, żadna z nich nie była defetystą. Dlaczego więc tak rzadko wspomina się o kobietach, które brały udział w powstaniu, a skupia się tylko i wyłącznie na mężczyznach, którzy bez ich pomocy przegrali by walki już po kilku dniach? 

czwartek, 20 października 2016

(13) ''Tak, kiedyś to byli ludzie. Zdrowi, silni, obdarzeni wolą, intelektem, uczuciami i zainteresowaniami - i miłością. Miłością do życia, dobra i piękna, wiarą w lepsze jutro. Zostały z nich skóra i kości, szkielety bez duszy.'' Recenzja książki ''Dziennik Helgi'', którego autorką jest Helga Weissová.

Opowieść Helgi zaczyna się jeszcze w rodzinnej Pradze w roku 1938 kiedy ma zaledwie 8 lat. Trwa właśnie pierwsza fala nazistowskiej inwazji, przez co rodzina Helgi jak i spora część jej przyjaciół i znajomych ze szkoły stają się ofiarami prześladowań. Ojciec dziewczynki traci pracę, ona sama zostaje zmuszona do zakończenia nauki w państwowej szkole, zaczynają się pierwsze deportacje Żydów, co napawa lękiem i przerażeniem wszystkie żydowskie rodziny. Nikt pochodzący z takiej rodziny nie może czuć się już bezpiecznie nawet we własnym domu. Również Helga i jej rodzice. Dziewczynka postanawia prowadzić dziennik, w którym opisuje nie tylko swoje uczucia i doświadczenia, ale także dużą wagę przykłada do przedstawiania miejsc w których się znajduje i ludzi, którzy ją otaczają. Kiedy zmuszona jest przeprowadzić się ze swoimi rodzicami do terezińskiego getta doświadcza tam wiele przykrych, uciążliwych sytuacji, nieustanie doskwiera jej głód, zimno i bród. Jest to jednak dopiero początek jej więziennej tułaczki, gdyż przed dziewczynką czeka jeszcze wiele okrutnych wyzwań. Między innymi przyjdzie jej zmierzyć się z obozami koncentracyjnymi w Oświęcimiu, we Freibergu a na koniec w Mauthausen, gdzie bohaterka straci całkowitą nadzieję na to, że jeszcze kiedykolwiek powróci do domu.

środa, 19 października 2016

(12) ''A prawda jest taka, że świat jest okrutny dla wszystkich z nas. Życie nigdy nie było i nie będzie łatwe. I gdybyś zdobyła się na szczerość wobec samej siebie, zrozumiałabyś, że nie jesteś wyłącznie ofiarą.'' Książka, która udowadnia, że stara miłość nie rdzewieje, nieważne ile lat wynosiła by rozłąka. Recenzja książki ''Dla ciebie wszystko'' autorstwa Nicholasa Sparksa.


Dawson i Amanda chodzą do tej samej szkoły średniej i znają się z widzenia, jednak ich relacje stają się głębsze dopiero w momencie kiedy są zmuszeni pracować razem w parze na zajęciach z chemii. Amanda, która pochodzi z zamożnej i szanowanej rodziny, jest jedną z najbardziej lubianych i docenianych uczennic w szkole. Dawson z kolei jest chłopakiem pochodzącym z patologicznej rodziny, której na karku stale siedzi policja. Jego kuzyni budzą postrach w całej okolicy i znani są z tego, że potrafią zamordować z zimną krwią, dlatego Dawson z góry skazany jest na porażkę oraz odtrącenie przez wszystkich mieszkańców Orientalu. Nikt nie chce mieć z nim do czynienia, ponieważ obawia się o własne życie. Chłopak jednak jest zupełnie inny od swojej rodziny; wrażliwy, czuły i skory do nauki. Ponosi przez to cierpienie nie tylko ze strony kuzynów, ale także ojca, który stale wyładowuje na nim gniew. Kończy się na tym, że Dawson szuka schronienia u miejscowego mechanika samochodowego, który oferuje mu pracę i nocleg. Związek Amandy i Dawsona nie ma prawa istnieć dłużej niż kilka miesięcy, a młodzi muszą się rozstać wbrew swojej woli. Ich drogi życiowe brną w zupełnie przeciwne strony i wydawać by się mogło, że nie maja szansy nigdy się skrzyżować. A może jednak? Niestety czas robi swoje i kiedy ponownie spotykają się po dwudziestu latach obydwoje niosą na swoich barkach bagaż z przeszłości, którego w żaden sposób nie da się już wymazać. Choćby nie wiadomo jak bardzo się chciało.

piątek, 14 października 2016

(11) ''Na jej twarzy igrał lekki uśmiech. - Chętnie z tobą pójdę - oświadczyła - ale pod jednym warunkiem… - Tak? - Musisz mi obiecać, że się we mnie nie zakochasz. Uśmiechnąłem się i dałem jej słowo.'' Poruszająca serca opowieść o pierwszej miłości, sfilmowana jako ''Szkoła uczuć''. Recenzja książki Nicholasa Sparksa pod tytułem ''Jesienna miłość''.


Rok 1958. Landon Carter, beztroski i lekkomyślny siedemnastolatek, rozpoczyna naukę w ostatniej klasie liceum w Beaufort. Chociaż jego ojciec kongresman planuje dla syna błyskotliwą karierę, on sam niechętnie wybiega w przyszłość i ma poważne wątpliwości co do tego, czy ze swoimi ocenami zostanie przyjęty na uniwersytet. Jego koleżanka z klasy, Jamie Sullivan, cicha i spokojna dziewczyna, jest traktowana przez niego oraz pozostałych rówieśników z pogardą i lekceważeniem, uważana jest za dziwaczkę gdyż nie chodzi na prywatki, nie rozstaje się z biblią i opiekuje się owdowiałym ojcem. Kiedy zbliża się pora dorocznego balu, Landon zostaje postawiony w krytycznej sytuacji, dlatego w przypływie desperacji postanawia zaprosić właśnie Jamie. Szybko okazuje się, że to dopiero początek bliższej znajomości, na którą nie wpłyną nawet dokuczliwe żarty i docinki ze strony kolegów. Początkowo chłopak bojąc się o własną opinię będzie starać się unikać dziewczyny i oziębić ich kontakty, nie potrwa to jednak długo, gdyż któregoś dnia Jamie poprosi go o przysługę, której nie będzie miał serca odmówić.

piątek, 7 października 2016

(10) ''Gdyby zobaczył jak złodziejka książek na czworakach lamentuje nad jego poszarpanym ciałem, na pewno by do niej zawołał i się uśmiechnął. Cieszyłby się, widząc, jak całuje jego zapiaszczone, zbombardowane usta. Tak, wiem to. W głębi mego czarno bijącego serca wiem. Byłby szczęśliwy, na pewno. Widzicie? Nawet śmierć ma serce.'' Recenzja ''Złodziejki książek'' Markusa Zusaka.


Druga wojna światowa. Hitler dąży do zdobycia całkowitej władzy. Dziesięcioletnia Liesel Meminger, wraz ze swoją matką i młodszym bratem znajduje się w pociągu mknącym po zaśnieżonych torach wprost do Monachium, gdzie wraz z bratem zostanie oddelegowana do nowego miejsca zamieszkania. Liesel nie wie, że za chwilę stanie się świadkiem straszliwej sceny śmierci brata, ani tego, że podczas jego pochówku, grabarzowi wypadnie na cmentarzu książka, którą postanowi zabrać ze sobą. Dziewczynka musi przyzwyczaić się do nowej sytuacji i panujących zasad w rodzinie Hubermannów, lecz czas pokaże, że w przybranym ojcu Hansie znajdzie wiernego przyjaciela, na którego może liczyć w trudnych chwilach. Molching skrywa także w swoim wnętrzu wiele ciekawych osobowości, które przyjdzie jej poznać, w tym najlepszego przyjaciela Rudy'ego Steinera. Jak potoczy się życie Liesel po przyjeździe na Himmelstrasse? Jak wiele książek uda jej się ukraść z biblioteki burmistrza? Jakie relacje połączą ją z Żydem, którego Hubermannowie postanowią ukrywać w swojej piwnicy?

piątek, 30 września 2016

(9) "Miłość jest krucha i nieraz nie potrafimy jej pielęgnować. Radzimy jakoś sobie i staramy się z całych sił mając nadzieje, że to kruche uczucie mimo wszystko przetrwa.'' Opowieść o rodzinie, pierwszych miłościach i drugich szansach. O rozstaniach i powrotach. Recenzja książki Nicholasa Sparksa pod tytułem ''Ostatnia piosenka''.

Siedemnastoletnia Ronnie zostaje zmuszona przez swoją matkę do spędzenia nadchodzącego lata  w Karolinie Północnej, wraz ze swoim bratem Jonnah, u ojca, z którym od dawna nie utrzymuje kontaktu. Dziewczyna żywi do niego nieprzejednany żal, gdyż 3 lata wcześniej porzucił on rodzinę na skutek swojej miłości do muzyki i wyjechał w trasę koncertową, zupełnie zapominając o swojej żonie i córce. Kiedy potem zaczęły przychodzić adresowane do niej listy od ojca, nigdy nie zdobyła się na to aby przeczytać chociaż jeden z nich , dlatego tym bardziej nie wyobraża sobie, że mogłaby mu dać po tak wielkim rozczarowaniu kolejną szansę.  Ronnie, zakochana w Nowym Yorku i jego nocnym życiu zostaje wystawiona na ciężką próbę; nie dość, że mama nie pozostawia jej wyboru co do decyzji wyjazdu, musi zmierzyć się z senną atmosferą miasteczka, do którego przeprowadził sie niegdyś zmęczony robieniem karierą jej ojciec. Plaża, wydmy, piasek, fale, mewy i morświny nie przemawiają do niej w żadnym stopniu, tym bardziej ojciec, z którym od teraz będzie musiała przebywać pod wspólnym dachem, oraz młodszy, wiecznie uprzykrzający życie brat, który zawsze ma coś do dodania.
Ronnie nie wie, że te wakacje okażą się największym przełomem w jej życiu, a sprawy i wydarzenia, w które zostanie wmieszana tak bardzo odmienią jej charakter i usposobienie, że patrząc na własne odbicie w lustrze nie będzie mogła rozpoznać osoby, która przed nią stoi. Ciche, spokojne nadmorskie miasteczko skrywa w swoim wnętrzu wiele mrocznych sekretów i tajemnic, tak samo jak i ludzie, których dane będzie jej spotkać. Nie spodziewa się, że czeka tam na nią także odwzajemniona miłość. Co najważniejsze jednak, nie zdaje sobie sprawy jak bliskie relacje połączą ją z człowiekiem, który do tej pory był przez nią najbardziej znienawdzoną osobą na świecie.

piątek, 23 września 2016

(8) ''Życie ludzkie jest zbudowane z czasu. Nasze dni, nasza zapłata mierzone są w godzinach, nasza wiedza wyznaczana jest przez lata. Chwytamy w ciągu dnia kilka minut na przerwę na kawę, a potem czym prędzej biegniemy do biurek, spoglądamy na zegarek, żyjemy od jednej wizyty do drugiej. Mimo to, nasz czas kiedyś się kończy i w głębi duszy zastanawiamy się, czy przeżyliśmy dobrze te wszystkie sekundy, minuty, godziny, dni, tygodnie, miesiące, lata i dekady.'' Recenzja książki ''Na końcu tęczy'' autorstwa Cecelii Ahern.


Rosie i Alex od dzieciństwa są nierozłączni, razem dorastają i przeżywają wszystkie najważniejsze życiowe zwroty akcji. Los zadaje im jednak okrutny cios: rodzice Alexa przeprowadzają się z Irlandii do Ameryki i chłopiec jest zmuszony przenieść się tam razem z nimi. Niedługo potem chłopak rozpoczyna w Bostonie studia medyczne, a z Rosie utrzymuje jedynie kontakt listowny i internetowy. Mimo, że wydają się być sobie przeznaczeni, na ich wspólnej drodze do miłości wciąż pojawia się wiele przeszkód, które próbują złamać ich piękną przyjaźń. Czy magiczny związek dwojga ludzi przetrwa lata i tysiące kilometrów rozłąki? Czy wielka przyjaźń przerodziła by się w coś silniejszego, gdyby okoliczności ułożyły się inaczej? Jeżeli los da im jeszcze jedną szansę, czy Rosie i Alex odważą się ją wykorzystać?
''Bogata w wielkie emocje oraz nieprzewidziane sytuacje słodko-gorzka opowieść o skomplikowanej relacji między dwójką młodych ludzi, która została rozpisana na kilkanaście lat, dwa kontynenty oraz dziesiątki uczuciowych wzlotów i upadków. To historia Rosie Dunne i Alexa Stewart'a, którzy bardzo mocno się kochają, ale coś ich nieustannie od siebie odciąga, jakby los nie chciał, żeby byli razem.''

poniedziałek, 12 września 2016

(7) ''Rozstanie boli tak bardzo dlatego, że nasze dusze stanowią jedno. Może zawsze tak było i może na zawsze tak pozostanie. Może przed tym wcieleniem żyliśmy po tysiąc razy i w każdym życiu siebie odnajdowaliśmy. I może za każdym razem z tego samego powodu nas rozdzielano. Co oznaczałoby, że dzisiejsze pożegnanie równa się pożegnaniu sprzed dziesięciu tysięcy lat i stanowi preludium przyszłego pożegnania.'' Nicholas Sparsk ''Pamiętnik''


Schorowany mężczyzna w podeszłym wieku każdego dnia odwiedza starszą mieszkankę domu opieki, chorą na Alzchaimera i zawsze w ten sam sposób rozsiada sie w fotelu, otwiera stary, zakurzony pamiętnik, wyjmuje lupę i zaczyna czytać historię, opowiadającą o dwójce młodych ludzi, których niegdyś połączyło wielkie, gorące i niepowtarzalne uczucie. Spotkali się pewnego lata, kiedy ona wraz ze swoją rodziną przyjechała na wakacje do New Bern. Pochodziła z zamożnej rodziny, a on był biednym chłopakiem z prowincji bez grosza przy duszy. Pomimo różnic społecznych połączyła ich miłość, która, wydawać by się mogło odeprze wszystkie ataki z zewnątrz i pokona wszelkie przeszkody - nawet sprzeciw rodziców dziewczyny, którzy planowali dla swej córki bogate i doskonałe małżeństwo z wyższych sfer. Kiedy zatem dowiedzieli się o nieplanowanej, przypadkowej miłości swej córki wpadli w przerażenie i postanowili zrobić wszystko aby zniszczyć to uczucie. Zakochani pod koniec wspólnych wakacji przysięgali sobie wieczną miłość, której nie zniszczy rozłąka i kilometry. Jak zakończy się historia spisana na starych kartkach pamiętnika? Jak potoczą się losy Ally i Noaha, z przymusu rozdzielonych i rzuconych przez los w zupełnie dwa różne miejsca? Czy będą mieli szansę znowu się spotkać?

piątek, 9 września 2016

(6) ''Może sie kiedyś zdarzyć ta godzina próby, kiedy, przebita bólem, w mocy jego mroków, albo we władzy głodu silniejszej niż śluby, będę gotowa miłośc twą sprzedać za okruch ulgi, za okruch chleba - naszych nocy pamięć. Tak, może się tak stać. Choć chyba się nie stanie.'' Kontynuacja ''Zostań jeśli kochasz''. Recenzja ''Wróć, jeśli pamiętasz'' autorstwa Gayle Forman.

Mijają 3 lata od tragicznego wypadku samochodowego, w którym zginęła cała rodzina Mii. Dziewczyna jako jedyna dostała szansę na przeżycie i postanowiła ją przyjąć, co za tym idzie obudzić się i stawić czoła czekającym ją ciężkim wyzwaniom, chwilom i sytuacjom. Mia wie, że z rzeczy najbliższych jej sercu pozostała jej już tylko i wyłącznie wiolonczela, niezawodna przyjaciółka, dlatego  postanawia obrać ją sobie za jedyny, najważniejszy cel w życiu. Wyjeżdżając do Nowego Jorku do Juiliard School próbuje na nowo poukładać swój zrujnowany świat. 
Zupełnie na nowo... 
Oznacza to, że wszystko co łączy ją z przeszłością, musi odejść w zapomnienie. Nie tylko rzeczy, ale i ludzie... Dziewczyna biorąc sobie głęboko do serca obietnicę złożoną przez swojego chłopaka Adama, przy jej szpitalnym łóżku,  postanawia wyrzucić go na zawsze ze swojego serca i rozpocząć nowy etap. 
Żyjąc po dwóch różnych stronach Ameryki oboje osiagają zamierzone cele i spełniają marzenia, ona jako gwiazda wśród wiolonczelistek, on jako rockman, idol nastolatek i obiekt zainteresowania tabloidów. Pomimo harmideru i gwaru życia, w którym każde z nich aktywnie uczestniczy i ciągłych, zaskakujących niespodzianek, nie potrafią jednak o sobie zapomnieć. Ich myśli wciąż ulatują w przeszłość, którą dawno pozostawili już za sobą i która wydawać by się mogło jest już na tyle odległa i zatarta, że nie ma szans na jej ponowne odtworzenie w rzeczywistości. 
Pewnego dla nia los daje im jednak drugę szansę spotkania się po latach. 
I rozdrapania starych ran...

sobota, 27 sierpnia 2016

(5) Poruszająca książka o dającej wsparcie rodzinie, przyjaźni, samotności i znajdowaniu swego miejsca na ziemi, o umiejętności żegnania się z przeszłością i przyjmowania tego, co nadchodzi. ''Zostań jeśli kochasz'' opowiada o potędze miłości i wyborach, których każdy z nas musi dokonać.

Siedemnastoletnia Mia Hall może uważać się za szczęściarę. Ma wszystko o czym może marzyć każda dziewczyna w jej wieku: kochających rodziców, z którymi zawsze jest w stanie się dogadać, chłopaka, będącego marzeniem wielu dziewcząt oraz przyjaciółkę, na której może polegać. Na domiar wszystkiego ma szansę dostać się na Juilliard School w Nowym Yorku, ponieważ jest utalentowaną, ale nieznaną jeszcze poza murami szkolnymi wiolonczelistką.
Kolorowa sielanka trwa jednak do czasu...
Mia nie wie jeszcze, że za chwilę ona i jej najbliżsi staną się ofiarami tragicznego wypadku samochodowego, który sprawi, że cały dotychczasowy świat w którym żyła rozpadnie się na miliony drobnych kawałków jak rozbite przez nieuwagę lustro. Dziewczyna trwając w stanie dziwnego zawieszenia pomiędzy światem żywych a umarłych dostanie od losu sznasę na przeżycie jako jedyna z rodziny, ale tylko i wyłącznie wtedy kiedy ona sama tego naprawdę zapragnie. Jaką decyzję podejmie Mia? Czy postanowi powrócić do swojego ciała i próbować żyć dalej? a może jednak nie wytrzyma napięcia emocjonalnego i zdecyduje się umrzeć?

wtorek, 16 sierpnia 2016

(4) ''Razem będzie lepiej'' - Jojo Moyes. Ciepła opowieść o rodzinie, która ze szczególną tendencją do kłopotów i niepowodzeń, decyduje się na podróż na drugi koniec kraju z zupełnie obcym mężczyzną, który oferuje pomoc. Nikt nawet nie przypuszcza, że będzie to pierwszy krok ku lepszej przyszłości. Bo przecież razem zawsze jest lepiej.

 ''Dobre rzeczy spotykają dobrych ludzi'' - tym oto mottem, Jess ''karmi'' siebie i swoich najbliższych każdego dnia, uparcie przy tym twierdząc, że choćby nie wiadomo jakie komplikacje i nieszczęścia pojawiały się na ich wspólnej drodze to i tak w końcu wszystko ułoży się dobrze. Życie Jess z pewnością jednak nie należy do najłatwiejszych; jako samotna matka pozbawiona alimentów, aby utrzymać dom i rodzinę musi uczęszczać do dwóch prac jednocześnie, a mimo to, nadal nie jest w stanie przestać się zamartwiać czy aby na wszystko wystarczy; jest zmuszona wiele rzeczy sobie odejmować i kupować zawsze najtańszą żywność, o nowych ubraniach już nie mówiąc. Nikt nigdy jednak nie był świadkiem aby Jess kiedykolwiek się nad sobą użalała lub przeklinała niesprawiedliwość losu jaka wciąż ją spotyka. Kobieta zawsze z dumnie uniesioną głową i słowami otuchy dla swoich dzieci brnie usilnie do przodu, z niegasnącym nigdy zaangażowaniem i poświęceniem. Dlatego kiedy pojawia się szansa, że jej uzdolniona matematycznie córka może zacząć naukę w prywatnej szkole jest w stanie zrobić wszystko, aby dopiąć wymierzonego celu. Brak środków, według jej mniemania jest przeszkodą do przeskoczenia, pod warunkiem, że uda im się dotrzeć wcześniej z dziewczynką na olimpiadę, której wygrana zapewni im pokrycie wszystkich kosztów przyjęcia do prywatnej placówki. ''Jess gotowa jest ruszyć na drugi koniec kraju, zabierając ze sobą problematycznego nastolatka, wybitnie uzdolniona dziewczynką z chorobą lokomocyjną i kudłatego psa o wielkim sercu. A także przypadkowo spotkanego mężczyznę na życiowym zakręcie, który w krytycznej chwili wyciąga do nich pomocną dłoń.''

piątek, 5 sierpnia 2016

(3) ''Gwiazd naszych wina'' - o chorobie, która odbiera życie, ale nie odbiera prawa do miłości. Rak - dramat nastoletniego życia. Poznajcie Hazel Grace i Augustusa Watersa, którzy twierdzą, że świat nie jest instytucją zajmującą się spełnianiem życzeń.

Życie Hazel Grace Lancester nie przypomina życia typowej nastolatki. Niekończące się wizyty w szpitalach, tomografie, przyjmowanie i testowanie nowych leków, problemy z oddychaniem oraz zawsze nieodłączny element: ciągła niepewność i niepokój co będzie za godzinę. Dziewczyna choruje na nowotwór tarczycy z przerzutami do płuc, dlatego nie może rozstawać się ze swoją butlą tlenową, a także nie jest w stanie sprawnie się poruszać; każde schody czy zbyt długa wędrówka to dla niej wielkie wyzwanie. Pewnego dnia, na spotkaniu grupy wsparcia dla chorych nastolatków, poznaje Augustusa, niewiele starszego od siebie chłopaka. Między nastolatkami szybko zawiązuje się nić porozumienia, która z czasem przeradza się w silną więź, nie mającą nic wspólnego z dziecięcym zauroczeniem.

niedziela, 31 lipca 2016

(2) ''Kiedy Odszedłeś'' - Jojo Moyes. Kontynuacja ''Zanim się pojawiłeś''. Powieść o bólu, żalu i wyrzutach sumienia po śmierci bliskiej osoby, a także o wierze w lepsze jutro i próbach poukładania świata na nowo.

Louisa Clark po śmieci ukochanego nie potrafi przejść do porządku dziennego, gdyż ciągle zadręcza się bolesnymi wspomnieniami. Odczuwa wyrzuty sumienia nie tylko ze względu na fakt, że pomimo obietnicy danej Willowi, jej życie nadal nie przypomina takiego, jakie on by sobie dla niej życzył, ale także dlatego, że nieustannie w jej głowie pojawiają się niepokojące myśli, czy aby na pewno zrobiła wszystko aby go wtedy powstrzymać. Każdego dnia zmaga się z przeciwnościami losu, wciąż czekając na chwilę, kiedy nadejdzie upragniony spokój i ukojenie. Życie jednak znane jest z tego, że jedna chwila potrafi zmienić wszystko... Pewnego popołudnia na progu jej drzwi całkiem niespodziewanie pojawi się osoba, która sprawi, że w końcu znowu poczuje się potrzebna i przy niej odnajdzie zagubiony sens życia. Przede wszystkim jednak będzie zmuszona zacząć normalne, prawdziwe funkcjonowanie, a dotychczasową wegetację porzucić, jak się okaże już na zawsze.

(1) ''Zanim się pojawiłeś'' - powieść ukazująca nam kruchoć i marność ludzkiej egzystencji, która zależna jest od sił wyższych, na które nie mamy wpływu. Tymczasem miłość, która najczęściej ''żyje własnym życiem'' nie zważa na żadne przeszkody... tym bardziej na inwalidzki wózek.

Will, biznesmen, wielki podróżnik, fan sportów ekstremalnych i motocyklów, jest zmuszony porzucić swoje wspaniałe i bogate życie na skutek tragicznego wypadku i zaakceptować teraźniejszość oznaczającą wózek inwalidzki i całkowite uzależnienie od innych ludzi. Jest to dla niego niemal niewykonalne gdyż nie potrafi przestawić się i odnaleźć żadnej radości w życiu, przez co staje się zgorzkniałym, milczącym i nie dającym nikomu zbliżyć się do siebie, człowiekiem. Lou, która w swoim życiu zna dokładnie każdy kąt i żyje według utartego schematu, nie tęskniąc za wielkim światem i przygodami, nagle traci swoją ukochaną pracę w kawiarni i za pomocą pośredniaka trafia do Granta House gdzie musi wczuć się w rolę opiekunki i towarzyszki w codziennym dniu sparaliżowanego mężczyzny. Szybko przekona się jednak, że jej praca nie będzie polegała wyłącznie na karmieniu go i pomaganiu mu w drobnych sprawach, a stanie się życiowym celem, który zaprzątnie jej głowę na co najmniej kilka następnych miesięcy. Biorąc czynny udział w życiu Willa Traynora, weźmie na siebie ogromne zadanie i odpowiedzialność: będzie musiała najpierw pozyskać zaufanie i sympatię mężczyzny, co będzie niełatwe, ze względu na jego nieustępliwy i zatwardziały charakter a później starać się udowodnić, że jego egzystencja nadal ma wartość, pomimo tego, że nie jest w stanie swobodnie się poruszać. Czy uda jej się dotrzeć do mężczyzny i sprawić, że znowu otworzy się na świat i znowu odnajdzie w życiu pozywytne strony? i czy przede wszystkim uda jej się go powstrzymać przed podjęciem straszliwej decyzji?